Yayın : 2022-09-18 02:56:27

Elektrik Kesintisi Nedenleri Nelerdir? Elektrik Neden Kesilir?

Elektrik, hayatımızın en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi haline geldi. Her geçen gün elektriği daha fazla kullanmaya başlıyoruz. Haliyle elektrik kesintileri de hayatımızı ciddi anlamda aksatıyor. Herkes bu kesintilerin önüne geçilmesi ve elektrik kesintisi olmadan hayata devam edilmesi için çaba göstermekte. Ancak elektrik kesintisi sebepleri genellikle tüketici hatalarından kaynaklanmıyor.

Beklenenin Üzerinde Elektrik Enerjisi Kullanımı

Şehrin nüfusu ve genel yapısı göze alındığında bir şehrin ortalama elektrik tüketimi tahmin edilebilir. Normal şartlar altında şehirlerin elektrik tüketiminde büyük dalgalanmalar olmaz. Ancak bazı durumlarda beklenmedik olaylar gerçekleşir ve tüm şehrin elektrik tüketimi yükselir. Eğer hatta verilen elektrik miktarından fazla talep gelirse şehirlerin belirli kısımlarında elektrik kesintileri meydana gelecektir.

Elektrik Üretiminde Yetersizlik

Şehirlerimizde ihtiyaç duyulan elektriğin karşılanması için birçok farklı yolla elektrik üretilir. Yaşanan bir arıza ya da mevsim şartlarında beklenmedik durumların yaşanması elektrik üretim zincirinde aksamalara sebep olabilir. Elektrik üretimi tamamen durmasa da şehrin talebini karşılayamayacak bir seviyeye geriler ve bu da elektrik kesintilerine yol açar.

Elektrik Hattı Üzerinde Yapılan Planlı Bakım Çalışmaları

Elektrik enerjisinin evlerimize ulaşması için kurulmuş olan elektrik hatları bulunuyor. Bu hatların kendi içerisinde çok sayıda elemanı yer almakta. Kablolar, panolar ve trafolar gibi birçok farklı eleman işini kusursuz bir şekilde yaparak elektriği bize ulaştırıyor. Bütün bu elemanların belirli zaman aralıkları ile bakımlarının yapılması gerekli. Yapılan bu düzenli bakımlar elektrik kesintisi sebepleri arasında yer alabilir.

Dağıtım Sistemi Üzerinde Arızaların Yaşanması

Bakım işlemlerinde olduğu gibi arıza durumunda da elektrik kesintisi yaşanabilmektedir. Ülkemizde elektrik kesintisi sebepleri arasında en çok rastlananı yaşanan arızalardır. Elektrik hattının herhangi bir bölgesinde arıza yaşanabilir. Kabloların kopması ya da çalınması en yaygın görülen sorundur. Buna ek olarak trafo ve panolarda da birçok farklı sorun ile karşılaşılabilir.

Tüketim Bölgesindeki Elektrik Panosunda Arıza Yaşanması

İkamet ettiğiniz mahallenin belirli bir noktasında elektrik panoları yer almaktadır. Bu panolar mahalleye verilen elektriğin kontrol edildiği yerlerdir. Panolarda yaşanan arızalar ya da bakım çalışmaları mahalleye elektrik verilememesine sebep olur. Eğer yalnızca bulunduğunuz mahallede elektrikler kesikse panoda sorun olması muhtemeldir.

Elektrik Kaçaklarının Yaşanması

Elektrik kaçağı insanların can kaybına yol açabilen çok ciddi bir sorundur. Herhangi bir yerde elektrik kaçağının olması direkt olarak elektriğin kesilmesine sebep olur. Yetkililer tarafından elektrik kesilir ve hiçbir kişinin zarar görmeyeceğinden emin olunur. Ardından kaçak olan bölgeye gelinerek müdahale yapılır ve sorun çözülür.

Tüketici Kaynaklı Elektrik Kesintileri

Sizlere sunabileceğimiz elektrik kesintisi sebepleri arasında son sırada ise tüketici hataları yer alıyor. Ev ya da işyerlerimizde elektrikli aletleri yanlış bir şekilde kullanmamız ya da prizlerin içerisine su kaçırılması gibi durumlarda elektrikler kesilir ve tekrar gelmesi zaman alabilir.