Yayın : 2022-09-18 02:54:48

Elektrik Kesintisi Durumunda Yapılması Gerekenler

Elektrik kesintileri maalesef hayatımızın bir parçası. Teknolojide yaşanan ilerlemeler ile birlikte elektrik kesintileri daha az rastlanan bir duruma haline gelse de hala ciddi sorunlar ortaya çıkarıyor. Özellikle elektrikli ürünlerin sayısında yaşanan artış sebebiyle kullanıcıların daha dikkatli olması gerekli halde geldi. İnsanların elektrik kesintisi bildirme işleminden önce atması gereken bazı adımlar bulunuyor.

Elektrikle Çalışmayan Işık Kaynaklarına Yönelin

Elektrik sayesinde elde ettiğimiz en önemli imkânlardan bir tanesi ışık. Elektrik kesintileri akşam saatlerinde yaşanmışsa ilk olarak kendimize bir ışı kaynağı bulmamız gerekiyor. Akıllı telefonlarımız bu görevi üstlenebiliyor olsa onların şarjını buna harcamamamız gerekli. Çünkü kesinti uzun süreli olursa telefonlarımıza çok ihtiyacımız olacak. Mum gibi ışık kaynaklarına yönelerek küçük de olsa bir aydınlatma elde edilmesi gerekli.

Telefonunuzu Düşük Enerji Tüketimi Moduna Alın

Yazımızın başında dediğimiz gibi telefonlar bu süreçte çok büyük bir öneme sahip. Sevdiklerimizin elektrik kesintisi sebebiyle bize ihtiyacı olabilir. Bu yüzden de telefonlarımızı hemen düşük enerji tüketimi sağlayan tasarruf moduna almamız gerekli. Telefonumuzdaki Wi-fi ya da Bluetooth gibi ek özellikleri de hemen kapatmamız şart. Elektrik kesintisi bildirme işlemleri için de telefonlarımıza ihtiyacımız olacak.

Apartmandaki Asansörleri Kontrol Edin

Elektrik kesintisine herkes evinde ya da işyerinde yakalanmayabilir. Elektrik ile çalışan asansörlerde elektrik kesintisine yakalanan insan sayısı son derece fazladır. Evinizdeyken elektrik kesilirse hemen apartmana çıkarak asansörde kimsenin kalıp kalmadığına bakmanız gerekiyor. Belki kısa sürede atacağınız bu adım ile birlikte bir insan hayatını kurtarabilirsiniz.

Değerli Elektronik Eşyalarınızın Fişini Çekin

İnsanların elektrik kesintisi bildirme işleminden önce yapması gereken bir diğer işlem değerli elektronik eşyaları fişten çekmek olacaktır. Elektrik kesintileri çok basit sebeplere dayanıyor olabilir. Elektriklerin kısa süre içerisinde geri gelmesi son derece muhtemel olur. Elektriğin gelmesi voltaj dalgalanmalarına yol açabildiğinden elektronik cihazlar bundan zarar görürler. Bu yüzden tamamının fişten çekilmesi şarttır.

Evinizdeki Sigortaları Kontrol Edin

Elektrik kesintileri her zaman mahalle, ilçe ya da il çapında olmayabilir. Kendi evinizdeki bağlantılarda yaşanan sorunlar kesintilere yol açabilmektedir. Bu doğrultuda acil olarak yapılması gereken işlemler yapıldıktan sonra evdeki sigortalar kontrol edilmelidir. Sigortalar atmışsa atan sigortanın kaldırılması ve buna neyin sebep olduğunun araştırılması gerekir.

Evde Yaşayan Herkesi Belirli Bir Noktaya Toplayın

Akşam saatlerinde elektrik kesintisi yaşanmışsa elektrik kesintisi bildirme işleminden önce evdeki herkesin bir odaya toplanması gerekir. Hem ışık kaynaklarının tasarruflu kullanımı hem de kimsenin başına olumsuz bir durum gelmemesi adına herkesin bir araya toplanması hayat kurtarıcı olabilir.

ALO 186 Üzerinden Sorunun Kaynağını Öğrenin

Tüm önlemlerden sonra telefonlarınızdan 186’yı arayarak yaşanan kesintinin sebeplerini ve sorunun tahminen ne zaman çözülebileceğini öğrenebilirsiniz. Gerekli bilgileri aldıktan sonra etrafınızdaki kişilerle bu bilgileri paylaşmanız da doğru olacaktır.